Whats(groeps)app, de voor en tegens

Iedereen heeft tegenwoordig wel WhatsApp op zijn/haar telefoon staan. Zelfs mijn oudtante van 84 is er laatst nog aan begonnen! En dat kan superhandig zijn: snel en gemakkelijk foto’s delen na een avondje stappen, je af- of aanmelden voor een sportevenement, of snel even afspreken wie er naar oma gaat.

Enkele andere voorbeelden van WhatsApp:

  • je kunt gratis berichten sturen naar elk gedeelte van de wereld, zonder extra kosten.
  • de app is heel gemakkelijk te gebruiken.
  • geen reclame in beeld! *vreugdedansje*
  • de contacten in je telefoonlijst worden automatisch ingeladen in WhatsApp.
  • de berichten zijn versleuteld. Vooral in de tijd waarin privacy een groot item is, is dit wel fijn.

Maar de laatste tijd worden er zoveel groepsapps aangemaakt, dat mijn telefoon op roodgloeiend staat. Mijn vriend heeft soms 100 berichtjes ongelezen berichten, na 4 uur niet zijn telefoon te hebben gecheckt. En dan is de dag nog niet eens voorbij..!

Andere nadelen zijn:

  • alleen mensen met een smartphone en die WhatsApp op hun telefoon hebben staan kunnen dus via WhatsApp communiceren. Hierdoor kunnen sommige mensen zich wel eens buitengesloten voelen.
  • WhatsApp is gratis, maar je hebt wel internet nodig om berichtjes te versturen, en dit kost dan weer wel geld.
  • hoewel de berichten versleuteld zijn, is je profielfoto wel zichtbaar voor iedereen die jouw 06-nummer heeft.
  • groepsgesprekken zijn leuk, maar ik zie vaak genoeg dat er groepsapps worden aangemaakt voor 1 doel, en langzaamaan worden er foto’s gedeeld en gaat het over onderwerpen die niets meer met het oorspronkelijke onderwerp te maken hebben. (Gelukkig is er dan de mute-functie, waardoor je individuele gesprekken op stil kunt zetten).

Zoals je ziet, zijn er voor- en nadelen. Maar dat heeft elke technologische ontwikkeling! Persoonlijk vind ik WhatsApp prettig om te gebruiken, zolang het met mate is. Als ik dan eens om me heen kijk, wanneer ik op de trein stond te wachten in de ochtend, of wanneer ik met mijn vrienden in de kroeg sta, dan zie ik dat de helft van de mensen (soms zelfs wel meer) de telefoon in zijn of haar handen vast. Overal hoor je de ping! van een berichtje binnenkomen. En dat is leuk en aardig, maar probeer eens die telefoon weg te leggen en om je heen te kijken. Lees een boek, of de krant. Kijk uit het raam en zie de vogels wegvliegen, of een kat zijn prooi besluipen. Enkele jaren geleden zag ik zelfs een hert aan de rand van het bos liggen, ‘s ochtendsvroeg, toen ik in de trein zat. Dat zijn dingen die je niet vaak ziet. Constant met je beste vriendin chatten is leuk, maar als je elkaar dan in het echt ziet, heb je niet veel meer te vertellen, want je hebt elkaar toch alles al via WhatsApp verteld. En dat vind ik tegenwoordig wel jammer. Af en toe ben ik er ook schuldig aan: wanneer het gesprek een beetje stilvalt in de kroeg, je telefoon erbij pakken om te kijken of iemand mij nog iets gestuurd heeft. Ik denk dat ik nu meteen een van mijn goede voornemens voor dit nieuwe jaar heb ontdekt: de WhatsApp gesprekken vaker op stil zetten, en niet meer zo vaak mijn berichten checken wanneer ik aan het uitgaan ben. En om heel eerlijk te zijn, WhatsApp leidt me ook vaak af van de taken die ik wel nog moet doen die dag. Dus die mute-functie ga ik ook zeker meer gebruiken.

Mochten jullie andere meningen hebben, laat het me gerust in de comments weten.

Fijn weekend (en de beste wensen voor 2017!)

Comments are closed.