Muziek en werk

Ik vind het heerlijk om een muziekje aan te hebben, wanneer ik bezig ben met werk, tekenen, of gamen. Het meeste doe ik achter een computer, en om dit iets minder saai te maken, zet ik lekker hard die muziek aan. Het liefst luister ik naar internet radio, want dan kan ik de muziek beter afstellen op welke stemming ik in zit. Vooral ambient/chillout/trance muziek, wanneer ik echt even moet knallen om een project af te maken. Even geen liedjes waar er teksten in zitten, want anders weet ik toch dat ik mee ga zingen. Vaak met de bovengenoemde muziek (ambient/chillout/trance), koppel ik bepaalde tonen aan kleuren. Trage, diepe tonen zijn donkerder van kleur, en lichtere tonen zijn vaak heel kleurrijk. Dit is heel leuk om te verwerken in een tekening of schilderij.

Maar terug naar de vraag: hoe komt het nu dat muziek mijn productiviteit lijkt te verhogen?

“Just as art enhances space, music decorates time” las ik op het internet, en dat is 100% waar. Je maakt een lege kamer mooi, en geeft je eigen karakter eraan mee, door er foto’s en schilderijen in op te hangen. Ditzelfde gebeurt met muziek en tijd, al is het niet tastbaar. Saaie taken zijn zo voorbij wanneer je een leuk deuntje opzet. Sinds de komst van de smartphones en alle (streaming) apps, kun je overal muziek beluisteren. Muziek verbetert de productiviteit: het zorgt ervoor dat je taken sneller afmaakt en het helpt je beter te focussen. Hoe vaak heb ik tegen mezelf al eens gezegd: dit liedje ga ik alleen maar aan taak X spenderen? En voordat je het weet, is het liedje af en ben je al een heel eind op weg met die vervelende taak! 🙂

Vele bedrijven hebben nu ook muziek op de achtergrond draaien, of het nu een sportzaal is, de supermarkt, of een mechanisatiebedrijf. Overal hoor je wel muziek. Voor mensen die achter een bureau zitten, kunnen oordopjes ook heel handig zijn. Uit onderzoek met I.T. specialisten, bleek dat de mensen die wel naar muziek luisterden sneller taken hadden afgerond, ze kwamen met veel betere ideeën dan de mensen die niet naar muziek luisterden, en hun gemoedstoestand was een stuk beter.

Een goede vriend van me heeft sinds vorig jaar een hele LP collectie opgebouwd. Hij geeft aan dat het dan speciaal wordt, wanneer je een plaat opzet. Je gaat meer naar de muziek luisteren, naar de tekst, naar de stemming van het nummer, in plaats van dat het op de achtergrond draait en je het een beetje wegfiltert. Helaas heb ik geen LP speler, maar ik snap goed wat hij bedoelt, aangezien ik dit vroeger deed met CD’s. Soms kun je helemaal opgaan in de muziek, en dat vind ik echt iets magisch.

Dus de volgende keer dat je een taak moet volbrengen, waar je totaal geen zin in hebt: zet de radio aan, of speel je favoriete muziek! Of het nu lopende band-werk is, je achter een computer zit, je een auto moet repareren, of dat je jezelf dwingt om te gaan sporten: zet die speakers maar open! Let er wel op dat er verschil is tussen taken die zich herhalen, of een taak waar je veel focus bij moet opbrengen. Voor een herhalende taak: pak je favoriete muziek maar, het liefst met tekst. Voor een taak waar je je concentratie bij moet gebruiken, raad ik het aan om muziek zonder teksten te pakken.

En als je geen muziek wilt horen, maar wel toch iets van geluid wilt hebben, dan zijn er nog altijd de websites RainyMood en Coffitivity. Ook ik heb ze vaak genoeg in het verleden gebruikt.

Fijn weekend! 🙂

Comments are closed.