Hoe werk je effectief thuis?

Wat een luxe is dat thuis werken toch! Je hebt meer tijd met je gezin, meer eigen tijd en je hoeft nergens naartoe te reizen! Voor de meeste mensen lijkt dit ideaal, toch ligt het in de praktijk vaak iets anders. Er moeten snel nog even boodschappen gedaan worden, het huis poetsen, de kinderen moeten van school geplukt worden, of een familielid heeft je plotseling nodig. Allemaal afleidingen die je werk kunnen beïnvloeden. Dus hoe creëer je de perfecte thuiswerkplek, zodat je efficiënt te werk kunt gaan?

  1. Zorg voor een correcte zitplek. Dus nee, niet lekker op de bank gaan liggen, voor de tv, want de afstandsbediening is binnen handbereik en je krijgt gegarandeerd rugklachten door een verkeerde houding. Pak een stoel en bureau/tafel erbij! Als je deze werkplek ook nog eens op orde houdt, vind je die belangrijke documenten ook binnen no-time terug. Spendeer het liefst 10 minuten aan het einde van je werkdag om je bureau even op orde te brengen. Zo kun je de dag erna weer fris aan je werk beginnen.
  2. Zorg voor genoeg licht op je werkplek. Te weinig licht is slecht voor je ogen, en teveel licht bezorgd ons hoofdpijn. Vind de balans!
  3. Geef een persoonlijke touch aan je werkplek. Het inspireert mensen om foto’s op te hangen van je familie of vrienden, of juist de plekken waar je nog naartoe wilt gaan. Ook is een plantje hier en daar niet verkeerd.
  4. Zorg voor de juiste muziek op de achtergrond. Ik luister graag naar internet radio (shoutcast.com) die een bepaald genre afspelen, het liefst zonder tekst erbij. Voordat je het weet zijn er twee uur verstreken!
  5. Neem genoeg pauzes. Loop even weg van je bureau, loop het liefst even naar buiten om een frisse neus te halen, en dan kun je weer lekker aan de slag. Je vermijdt zo stress en vermoeidheid, en komen de nieuwe ideeën of inzichten bovendrijven.
  6. Geef aan je huishouden aan wanneer je werkuren zijn, zodat ze hiermee rekening kunnen houden.
  7. Houd een agenda bij en schrijf je doelen en taken op. Zo kun je ook makkelijker prioriteiten stellen. Het liefst werk ik met een agenda die meteen de hele week laat zien op 1 bladzijde. Dan weet ik meteen wat die week me te wachten staat.

Het liefst wil ik later in mijn huis een eigen gedeelte hebben als studio en waar ik desnoods klanten kan ontvangen. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik voor een minimalistische look ga, of de knusse/creatieve look :,) Maar dat zien we tegen die tijd wel.

Fijn weekend alvast!

Comments are closed.