Eerste opdrachten binnen! :)

Wanneer ik dit schrijf (12 oktober 2016, geupdate op 2 november 2016) heb ik net mijn eerste opdrachten binnengekregen en heb ik zelfs voor 1 opdracht de factuur al in orde gemaakt. Ik kan er niet veel over vertellen, maar ik kan wel vertellen hoe ik precies bij deze opdrachten terecht ben gekomen! En het was ook een kwestie van puur geluk hebben.

In de zomervakantie heb ik mij opgegeven voor vrijwilligerswerk voor Baas van Horst aan de Maas. Dit is een festival binnen de gemeente Horst a/d Maas (Noord-Limburg), waarbij elke gemeente zich op kan geven met 1 vriendengroep en deze zullen dan meedoen aan een activiteitenmiddag en ‘s avonds is er dan een festival. Ik kwam een bericht tegen op Facebook, waarbij er werd gevraagd om een social media expert. Nou is dit niet echt mijn ding (het grafische werk trekt mij veel meer), dus ik besloot om mijn vaardigheden aan te bieden, vooral op animatie- en DTP-gebied. De weken verstreken en plotseling kreeg ik een mailtje met de vraag of ik diezelfde middag nog langs wilde komen. Dus ik naar het kantoor toe, waar er twee jongens op me aan het wachten waren. Een van hen ging helemaal niet over Baas van Horst a/d Maas, maar hij had nogal interesse gekregen in mijn werk. Ik heb nog wat ander werk van me laten zien en binnen een halfuur waren ze al aan het vragen wat mijn uurtarief was. Uiteindelijk kreeg ik ook nog de telefoon in mijn handen gedrukt, met een andere 3D artist, en binnen no time hadden we een afspraak gemaakt dat ik bij deze man langs zou komen. Het klikte goed, en zodoende ben ik aan mijn eerste opdracht gekomen.

Vanaf het moment dat ik die eerste opdracht heb gekregen, zijn er ook al enkele emails binnengekomen voor andere prijsopgaven, dus daar ben ik heel blij mee! Toch is het wel het ene leermoment na het andere! Ik heb geleerd facturen op te stellen, maar ook dat de tijd inschatten voor een project nog niet helemaal lekker loopt. Verder weet ik nu ook dat het heel belangrijk is om regelmatig met de klant af te spreken en face to face even te checken hoe het met het project gaat! Daarbij is de 20/50/80 regel handig om toe te passen: je spreekt af met de klant om een paar schetsen (of iets dergelijks) te maken voor ze (20% into the project). Als ze goedkeuring geven, ga je verder met het project, en halverwege (op 50%) controleer je weer bij ze of het de goede richting opgaat. De grootste vormen zijn dan al uitgezet en nu kun je verder met het detailleren van het project. Op 80% controleer je weer bij ze of ze het goed vinden lopen. Zo ja, maak je het project af, en stuur je het op. De klant is dan tevreden, en jij dus ook :).

Vanaf 31 oktober zal ik ook VR-Studio (voormalig VRchitecture) gaan versterken. Zij specialiseren zich in 3D visualisaties, maar in de toekomst willen ze zich meer gaan richten op Virtual Reality en ook apps gaan ontwikkelen voor deze technologie. Ik heb er onwijs veel zin in! De eerste werkdag heb ik al gehad, en het was echt heel erg leerzaam. Het helpt wel dat je bij andere mensen zit die ook in hetzelfde vakgebied zitten. Plus het is een stuk rustiger dan toendertijd op mijn stageplek, waardoor ik lekker door kan werken 🙂

Fijn weekend alvast!

 

Comments are closed.