Personal branding

Personal branding is een Amerikaans idee wat langzamerhand over aan het waaien is naar Nederland. Personal branding houdt in dat jij je merk bent. Je laat door middel van personal branding zien waar jij voor staat, wat je kunt en hoe jij je onderscheidt van de rest, wat jou nu precies uniek maakt.

Als freelancer/zelfstandige ondernemer heb je bepaalde kernwoorden die je aanspreken, zoals “avontuurlijk”, “ambitieus” of “ondernemend”. Je wilt dus een bepaald type klant aantrekken, en daardoor moet je een bepaalde uitstraling hebben die jouw kernwoorden bevestigen. Je bent niet “avontuurlijk” als je dag in dag uit alleen maar achter je computer zit te typen of te tekenen. Als jij jezelf omschrijft als avontuurlijk, dan ga je er ook op uit om avonturen te beleven!

Een tip die ik eens gehoord heb, voor wanneer je nog niet echt weet welke kant je op wilt gaan met je personal brand, is om een etentje te houden. Bij dit etentje mag je iedereen uitnodigen die je wilt: dood, levend of fictief. Schrijf de namen op die je het liefst bij dit etentje wilt hebben, en kijk dan naar deze personen en wat je van ze kunt leren of waar je graag naartoe wilt groeien. Hierdoor kun je achter je eigen kernwoorden/waardes komen.

Personal branding is ook handig doordat mensen zich beter herinneren wie jij bent. Ze zullen zeggen: “die specialist in illustraties die maar twee kleuren gebruikt in zijn werk” of “die avontuurlijke schrijfster die met haar hond overal naartoe gaat en de gekste dingen beleeft”. Zo spring je eruit! En dit is ook beter voor wanneer je klanten zoekt. De opdrachtgevers kiezen voor diegene die hen het meest aanspreekt en herkenbaar is. In andere woorden: de opdrachtgever kiest voor het sterkste merk (=jouw personal brand).

Maar niet alleen je kleding en je Instagram moeten uitstralen wie je bent. Jouw website is ook een zeer belangrijk punt. Het is jouw showroom, om te laten zien wie je bent. Zie je website als je kledingkast: welke kleuren en items vind je wel leuk, en wat gooi je het liefste weg? Dit maakt het inrichten van een website een stuk makkelijker en kom je oprechter over. En wanneer je dan je website hebt, schrijf dan eens een blog over waar je enthousiast van wordt! Anderen zullen dit overnemen en zo zal je meer volgelingen krijgen op je website/Instagram/Facebook, want “like attracts like”.

Ik hoop dat ik jullie een beetje op weg heb geholpen met personal branding en wat het precies inhoudt. Mochten er mensen meer info willen over dit onderwerp, dan kan ik in de toekomst nog wel een lijstje maken met personal branding tips :).

Alvast een fijn weekend!

 

Comments are closed.