Hoe je een goede eerste indruk kunt maken

Een eerste indruk is altijd de belangrijkste indruk. Ik weet nog hoe onze vriendengroep werd uitgebreid doordat er een jongen bij kwam. Kaal hoofd, tattoos op zijn armen (niet dat ik daar tegen ben, want ik heb zelf ook twee tattoos), en hij bleef maar flauwe grappen maken. Ik vond hem vervelend en een te groot ego hebben om bij ons in de groep te passen. Achteraf blijkt dat het een superaardige jongen is en dat hij met iedereen het beste voor heeft. Toch heb ik twee of drie maanden met de gedachte rondgelopen “ik moet jou niet, blijf uit mijn buurt”.

Hoe maak je nu een goede, eerste indruk?

  1. Richt je op anderen en niet op jezelf. De mensen die hun aandacht op anderen richten zijn het meest charismatisch. Niemand houdt ervan dat juist die ene persoon het altijd over zichzelf heeft. Je raakt verveeld door continu hetzelfde verhaal te horen, en juist daardoor ga je op zoek naar andere verhalen. Luister meer dan dat je praat. Het zorgt ervoor dat mensen je leuker vinden.
  2. De 10-seconden regel. Mensen hebben een oordeel over een ander in 10 seconden. Onze hersenen maken deze beslissing nu eenmaal en je kunt dit niet veranderen. Je kunt deze beslissing wel positief beïnvloeden door bijvoorbeeld recht(er) op te gaan staan, te glimlachen, oogcontact te maken, handen te schudden en door iets naar voren te leunen, waardoor je geïnteresseerd overkomt.
  3. Zorg er nu eenmaal voor dat je er goed uitziet. Je kunt geen shortcuts nemen op het gebied van persoonlijke hygiëne. Volgens dit onderzoek (in het Engels) is het toch wel duidelijk dat aantrekkelijk uitziende mensen anders worden behandeld dan normaal uitziende mensen. Zo werden de modellen uit het onderzoek vaker aangesproken op straat en werden ze eerder geholpen wanneer ze verdwaald waren, wisselgeld nodig hadden of wanneer ze iets lieten vallen. De normaal uitziende mensen werden juist vermeden. Het zit in onze hersenen gecodeerd dat we nu eenmaal geaccepteerd willen worden door knappe mensen. Dus trek die hoge hakken aan, doe je haar mooi bij elkaar (of juist los), of trek dat pak aan wat je niet aandoet omdat je bang bent dat het vies wordt! Een lekker geurtje erbij, en gegarandeerd dat je in de smaak valt!

En zorg er gewoon voor dat je op tijd bent voor je afspraken. De makkelijkste, maar vaak de meest vergeten tip ;).

Fijn weekend!

Comments are closed.