4 Vragen die je jezelf moet (leren) stellen

We dromen er allemaal van om succesvol te zijn. In ons leven, in ons werk, in de liefde, noem het maar op. Het zou ideaal zijn als je kunt zwemmen in het geld, of dat je juist elke dag wakker wordt om juist dat te gaan doen waar je van houdt. Er is genoeg informatie te vinden op internet hoe succesvolle mensen hun dag onderverdelen, wat hun ochtend routine is, en welke vragen ze zichzelf stellen. Elke vraag die je jezelf stelt, heeft een impact op jouw omgeving. Zo kun je je afvragen “Ugh, hoe ben ik hier ooit terechtgekomen?”, maar je kunt je ook afvragen “Welke branche lijkt me interessant genoeg om in te werken?”. Twee verschillende vragen, maar ze komen wel op hetzelfde neer. De vraagstelling is alleen anders. De eerste vraag eindigt waarschijnlijk met een avondje films kijken met een flinke fles sterke drank naast je en een hoop comfort food. De tweede vraag zorgt (hopelijk) voor brainstorm sessies en goede gedachtes en gevoelens.

De eerste vraag die je moet stellen is: wat betekent voor mij ‘succes’ (en voor niemand anders)? Het ergste spel, en daar ben ik nog wel eens schuldig aan, is jezelf vergelijken met anderen. Oftewel: de Facebook News feed doorscrollen totdat je weer helemaal bij bent, en jezelf vergelijken met iedereen die je voorbij ziet komen. Maar f*ck dat! Wat betekent succes voor jou? Vaak is dat niet “meer geld, meer promoties”, maar juist doen wat je leuk vindt, en de negatieve dingen die mensen over je zeggen negeren. (Note to self, in dit geval). Want wanneer je doet waar je van houdt, zullen mensen dit zien, waardoor je vaak nog meer klanten en werk binnenhaalt (en dus ook geld).

De tweede vraag is: wat kan ik vandaag nog doen zodat ik dichter bij mijn definitie van succes kan komen? Gewoontes in je leven veranderen doe je door kleine stapjes te zetten. Je gaat toch ook niet meteen een volledige marathon rennen? Of meteen het Kanaal overzwemmen? Nee, je traint ervoor. Wanneer je zegt “deze week ga ik mijn hele leven omgooien en mijn passie vinden, plus mijn absolute droombaan vinden!” is de kans zeer groot dat je aan het eind van de week op de bank zit, met die fles sterke drank. Je moet het langzaamaan doen: zet elke week een uur opzij om research te doen, met mensen praten, brainstormen, etc. Voortgang is in dit geval het sleutelwoord :).

De derde vraag is: wat zou de beste versie van mezelf in deze situatie doen? Iedereen heeft wel eens een klote moment gehad, waarbij je onder de dekens wilt kruipen en je huis niet meer wilt verlaten (I’ve been there). Maar jij als persoon bent uniek, en ook nog eens verdomde slim! Dus ga eens na wat je beste versie van jezelf zou doen, en doe dat ook. Uiteindelijk verander je ook in deze versie van jezelf, en hoe gaaf is dat?

De vierde, en belangrijkste vraag, is: welk goed ding is er vandaag gebeurd? Focus niet op de negatieve dingen, maar juist op de goede dingen (ook weer hier, note to self). Succes herinneren is zoveel beter dan de slechte dingen nagaan. Waarom zou je jezelf alleen maar de grond in boren? Je hebt maar 1 leven, so enjoy it! Je mag er zijn, hoor! 🙂

Fijn weekend, alvast!

En mocht je vragen hebben, of een onderwerp voor een blog, laat het me gerust weten!

Comments are closed.