Bye-bye, drukte!

Tegenwoordig heeft iedereen het druk. Je hele dag staat, vanaf dat je opstaat, volgepland met meetings, het verzorgen van de kinderen, telefoontjes, boodschappen doen en werken. We zijn continu bezig. Een gevolg hiervan is, is dat ik me nog maar een uur (maximaal) kan focussen op 1 ding (vaak is dit nog korter). De taak gaat me vervelen en al snel richt ik mijn aandacht op iets anders, waardoor ik vaak langer aan iets spendeer dan dat het eigenlijk nodig is.

Dus nu een belofte aan mezelf: ik maak deze blog af in 1 sitting, zonder me te laten afleiden door Whatsapp, kattenfilmpjes op Facebook, emails of andere dingen.

Hier nu een lijst van dingen die je kunt doen om het ‘druk-bezig-zijn’ af te leren. Want dit gevoel van druk bezig moeten zijn is aangeleerd. Het kan dus ook worden afgeleerd.

  1. Reageer niet op overal en op iedereen. Richt je focus op 1 ding en hou het vast. Multitasken klinkt wel stoer, maar erg effectief is het niet!
  2. Neem het niet allemaal te serieus en speel met imperfectie. Leg je telefoon eens weg en ga eens tekenen, schilderen, dansen of buiten wandelen! En kijk eens wat er gebeurt met je ‘mood’.
  3. Maak alleen keuzes als je hoofd rustig is. Hierdoor kun je beter afwegingen maken 🙂 Of, wat ik vaker doe: als ik een idee heb, schrijf ik het op. Wil ik het een week later nog steeds uitvoeren, ga er dan voor!
  4. Communicatie is belangrijk: laat aan de mensen om je heen weten wanneer de emmer zijn grens bereikt heeft. Maak hier ook afspraken over. Ben je het meest productief tussen 6 en 9 ‘s avonds? Prima! Maar laat dit wel aan je partner weten, zodat hij eerder/later met die leuke film aan kan komen zetten.
  5. Ben je snel iemand die ergens over piekert? Gun jezelf een pieker-moment van 10-20 minuten. Alleen dan mag je piekeren! Want eigenlijk heeft dit helemaal geen zin en kost het alleen maar energie. Ook ik ben hier schuldig aan, moet ik bekennen. Ik maak me al druk om ergens naartoe te rijden, ookal zit mijn partner achter het stuur en is het maar een reisje naar Eindhoven! (Dit moet ik echt afleren).
  6. Zet grote taken in je agenda. Moet je dat voorstel van 1000 woorden nog schrijven? Zet met grote letters in je agenda dat je er aan werkt en doe dit ook. En plan je ontspan-momenten in. Ga sporten, wandelen of ga je eens verplicht vervelen. Alle computers, telefoons en beeldschermen uit en weg. Kijk eens wat er gebeurt!
  7. Zeg eens ‘nee’ op dingen, maar geef wel een positieve reden waarom je nee zegt. Ben eerlijk, naar jezelf en naar anderen, en dan kom je een heel eind. 🙂
  8. Jezelf een gewoonte aanleren doe je niet zomaar. Begin met kleine stapjes, zoals bijvoorbeeld 1 tand flossen na het tandenpoetsen. Voor je het weet flos je ze allemaal en is het een gewoonte van je geworden.
  9. Schrijf je doelen op! Wat zijn je doelen op korte, middellange en lange termijn? Deel ze op in stukjes, schrijf ze op, inclusief deadline, vermeld dit aan je naasten zodat ook zij enthousiast worden, en beloon jezelf als je een doel behaald hebt. Ga eens een dagje naar het spa, koop eens die nieuwe broek die je al zo lang wilt, of bezoek de bioscoop met je vrienden.
  10. Vraag jezelf elke dag af, bij de taken die je doet, of dit belangrijk is en of dit je zal helpen op de lange termijn. Ook zo behoud je je focus.

En als laatste tip: mediteer. Twintig minuten in stilte (let op: stilte! Dus geen muziek of enige andere afleiding) en je gedachtes op een rij zitten doet echt wonderen. Als ik dit gedaan heb ‘s avonds, slaap ik als een roos.

Nou, ik hoop dat dit geholpen heeft! En laat me weten in de comments welke tips jij nog hebt.

Fijn weekend! 🙂

 

Comments are closed.